Домашна маска за коса – какви съставки да сложим в нея

Стандартен

Домашните маски за коса са един сравнително евтин, натурален и лесен начин да поддържаме косата си жива и красива. Добре е да се правят поне веднъж месечно. Трябва да се стои поне час, за да се даде време на съставките да проникнат в косъма и да го заредят. Правилото е колкото повече, толкова повече 🙂 Съставките не са токсични, а напълно натурални, така че няма лимит за това, колко време да се стои с маската. Повечето от продуктите, които са необходими се намират директно под ръка, в собствената ни кухня, но има и такива, които могат да се набавят от най- близката аптека.

Ето кои са най- полезните съставки, които могат да влезнат в маските ни за коса:

Яйце – Яйцата са с много високо съдържание на протеин и мастни киселини, ето защо те често са най-добрата основа за маски за суха и изтощена коса. Яйчни жълтъци са с особено високо съдържание на витамини, които помагат за подобряване блясъка на косата. Те съдържат витамини A, D, E, както и някои важни B витамини. Яйцето ще направи косите по-лесно управляеми и ще помогне в борба против косопад.

Мед – медът е пълен с витамини и минерали. Чудесен е за почистващи, заздравяващи и подхранващи маски. Медените  маски за коса са страхотни за превръщане на изтощената коса в по-здрава и по-жива.

Кисело мляко – Кисело мляко не само съдържа живи ензими, които спомагат за създаването на по-здравословен блясък за косата, но също има и ефект на кондиционер без да оставя косата мазна. Подобрява еластичността й.

Зехтин – Редовната употреба на зехтин в маските за коса е най-доброто лечение срещу суха коса. Той прави косата по-мека и й дава повече плътност. Когато се използва правилно спомага в борба с пърхота, с цъфналите краища, и загубата на коса.

Майонеза – възвъръща блясъка в косата. Съдържа най- вече яйца и олио.

Тривитаминол (АД3Е) – съдържа витамини А, Д и Е. Продава се във ветеринарните аптеки и зоо магазините. Използва се за засилване растежа на косата и плътността й и против косопад.

Свинска мас – подхранва косъма, прави го по- еластичен и здрав. Но се отмива доста трудно, затова трябва да се слага най- много по една супена лъжица.

Ракия – или друг алкохол – водка, ром, коняк – регулира омазняването, придава блясък

Бира, шампанско – подхранват косата и й придават блясък.

Ябълков оцет – възстановява баланса на скалпа, заглажда косъма, придава блясък

Лимонов сок – изсветлява, заглажда, дава блясък

Газ –  за блясък и растеж

Рициново масло – за блясък и овлажняване на косата, но се използва само на влажна коса

Хининова вода– засилва растежа на косата

Канела – подобрява оросяването на скалпа и заздравява косъма

Сок от лук – срещу косопад, засилва растежа на косата

Оризово брашно (стрит ориз) – подхранва косата

Банан – подхранва косата. Подходящ е за суха и увредена коса.

Авокадо – съдържа витамини A, E и D, плодови екстракти, макро- и микроелементи

Аспирин – за растеж и против пърхот

Бирена мая – стрита – тя съдържа много витамини и минерали, които ще заздравят скалпа и косъмът.

Хума – съдържа всякакви полезни минерали, поради което подхранва косата, но има и известен подсушаващ ефект.

Растителни масла (кокосово, бадемово, ленено, конопено, орехово и др.)  – нареждат се сред най-мощните природни стимулатори за поникване и заздравяване на косата. Косата става жива, мека и блестяща. Омекотява, хидратира и подхранва. Подхранват нейните корени, стимулират растежа, засилват блясъка, гъвкавостта и еластичността на косата. Може да се използват и вместо балсам, в малко количество и с добро разнасяне. 

Масло от гроздови семена – Съдържа най-силния естествен антиоксидант, известен на науката. Има способността да регулира омазняването

Масло от пшеничен зародиш – То е изключително подхранващо за суха и застаряваща кожа. От всички масла е най-богатото на витамин Е и зародишен лецитин, минерали, фитостероли, макро- и микроелементи

Масло от жожоба – Придава блясък, обем и гъвкавост на косата, често използвано е в козметични продукти за коса. Няколко капки върху гребена при разресване на влажна коса предотвратяват слепването, имат антистатичен ефект и подпомагат оформянето на прическата.

Тези съставки могат да се комбинират по различен начин или да се използват самостоятелно, в зависимост какво имаме под ръка, каква е косата ни и какво се опитваме да подобрим в нея. Ако някой се сеща още неща, които можем да добавим, нека допълва 🙂

–––––––––––––––––––––––––––––––-

Ако статията ви е харесала, натиснете Like или оставете коментар.

Един отговор »

  1. i bademovoto maslo mn pomaga az li4no go polzvah i mn mi pomaga struva 2,60 i su6to taka moje da se polzva i za nokti 🙂

    • Може и белтъка да се сложи, но се отмива много трудно, защото става на едни бели парцалчета. Аз затова не го слагам. 🙂

    • Ами както казва мечо Пух, колкото повече, толкова повече. Може, но няма смисъл. Дори само няколко съставки на веднъж биха били достатъчни за да се направи една добра маска.

  2. Ама Венера, моля те да не „сушаш“ авторът… Как да не може?! Задължително е! Набавяме си всичко ; старателно го омесваме (добре е да шепнем молитви докато стоим наведени над дълбокия съд) ; след което нанасяме…цялото количество. Всичко е лесно,само трябва да се внимава и изключително прецизно да стрием аспирина. 🙂

Кажи ми нещо