Анализирай това

Стандартен

Наскоро прочетох една книга, която буквално ме разтърси. Книгата се казва „Кльощавата кучка“ от Рори Фрийдман и Ким Бариуин. Знам как звучи, но това не е книга за отслабване, макар че е под прикритието на такава, а е книга за веганството и здравословното хранене. Малък маркетингов трик, който обаче си е свършил работата, защото книгата е бестселър.

Въпреки леката измама и буквално грубоватичкия тон на писане, книгата съдържа доста ценна и полезна информация. Разбира се на никой не би му се харесало да чете как трябва да откаже кафето, алкохола, цигарите, мръвките и млечните продукти, и при това да го обиждат през цялото време, но това е то здравословното хранене иска и жертви.

Хареса ми защото са обяснени много неща, а именно защо това и това е вредно (захар, аспартам, кафе, алкохол, месо, прясно мляко, млечни продукти), а това и това полезно (плодове, зеленчуци, ядки, бобови култури, натурални заместители на захарта и т.нат.). Има части от книгата, които ми се иска по- скоро да не бях чела, като тези описващи начина, по който се отглеждат животните в индустриалните ферми и как биват третирани. Наистина бяха описани неща, като от филм на ужасите 😦

Всичко това сериозно ме накара да се замисля над някои неща. Не съм станала вегетарианка все още, но със сигурност сериозно ще огранича месото, млечните и животински продукти. Има много причини за това: жестокостта, всички хормони, антибиотици, пестициди и токсини и какво ли още не идващи от индустриалния начин на отглеждане на животните. Но не е само това. Поствам следния абзац от книгата, над който определено си струва човек да се замисли, защото всичко това отговаря на самата истина.

„Да, хората притежават високо ниво на интелигентност. Да, ние сме изобретили оръжия за лов и сме открили огъня, за да приготвяме храната си. Да, намерили сме начин за масово производство на животни за храна. Само че, ако наблюдавате животните в природата ще забележите, че за да ловуват, те не разчитат на нищо друго, освен на естествените си способности, бързина сила, нокти, зъби, челюсти. Те нямат нито инструменти, нито оръжия. А сега погледнете себе си. Вижте, колко крехки са ноктите ви в сравнение с ноктите на орела. Вижте колко малки и тъпи са зъбите ви в сравнение с тези на лъва. Сравнете своята бързина и подвижност с тази на тигъра, сравнете силата на челюстите си с тази на вълка. Представете си как преследвате някое животно, догонвате го и го убивате с голи ръце, нокти, зъби и челюсти. Не само ще бъдете смешна гледка, но може и да пострадате. А дори и да успеете, представете си как изяждате плячката без помоща на готварска печка и прибори. Да човешкия мозък е позволил да стоим настрана от процеса на ловуване. Но означава ли това, че сме еволюирали и интелигентни и че трябва да ядем месото на животните само защото можем? Човешката интелигентност е създала също така алкохола и цигарите и наркотиците. Трябва ли да пием, да пушим и да се дрогираме само защото можем?

В секундата, в която сложим храна в устата си започва процесът на храносмилане благодарение на слюнката. Познайте какво става? Алкалната ни слюнка не е пригодена да разгражда животинско месо; месоядните животни имат киселинна слюнка, която е идеална за тази цел. Солната киселина, от основно значение при храносмилането на месото, се отделя в много малки количества в стомаха ни. Стомасите на месоядните животни съдържат 10 пъти повече солна киселина от нашите. Нашите ензими хранопровод и органи са различни от тези на месоядните животни. В сравнение с месоядните животни червата ни са много дълги и затова храната, която не е добре преработена, ги запушва. Животните бързо прекарват храната през храносмилателната си система, а при нас тя загнива, разлага се, ферментира в хранопровода и дебелото черво, а от там идва и нуждата от отпушване. Генетично и органично ние сме създадени за растителни храни.”

 Малко сравнение на челюстите:

1. Човек

2. Крава

3. Котка

4. Куче

5. Кон

И за завършек една доста интересна статия – Humans are naturally plant-eaters – according to the best evidence: our bodies

Advertisements

Кажи ми нещо

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s