„7-те Навика на Високо Ефективните Хора” – избрани мисли

Стандартен

Отдавна искам да публикувам в блога си нещо за тази книга от Стивън Кови и най- накрая реших това да са някои от най- интересните мисли в нея. Сами по себе си те съдържат много мъдрост и истина, от които всеки може да извлече полза и отговори за себе си.  Но също така са от книга, която си струва да се прочете цялата и дори да се препрочита отново и отново, защото няма страница от нея, която ако пропуснеш да не се ощетиш.  А ако тръгнеш да подчертаваш най- важното, ще има подчертавано през ред. Пълно е с толкова много идеи и концепции – за парадигмите като пътни карти, за П/СП баланса, за проактивността, за Кръга на загриженост и Кръга на влияние, за личния център и принципите, за личната мисия, за емоционалната банкова сметка и още много други. От  този материал, някои автори с малко повече въображение, биха направили 5 – 6 книги, а тук всичко е изложено сбито, целенасочено и увлекателно в една единствена книга.  Какво да кажа, препоръчвам я горещо! На мен лично ми оказа голямо влияние. 🙂

 ~♥~

Лещите през които гледаме светът определят нашите интерпретации.

Много по- важно от това, което правим или казваме, е това какви сме всъщност.

Ако искаме да постигнем значителни промени в живота си трябва да работим върху основните си парадигми.

Нека си представим парадигмата като пътна карта. Няма как да отидете до правилното място, ако имате грешна карта.

Обективната реалност се състои от фарови принципи, които ръководят човешкото израстване.

„Ние сме това, в което постоянстваме. Превъзходството не е действие, а навик.” – Аристотел

Посей мисъл – пожъни действие, посей действие – пожъни навик, посей навик – пожъни характер, посей характер – пожъни съдба.

Зависимостта е парадигма на „Вие” – вие се грижите за мен, вие трябва да ми помогнете, вие сте виновни.

Независимостта е парадигма на „Аз” – аз мога да го направя, аз съм отговорен, аз разчитам само на себе си.

Взаимозависимостта е парадигма на „Ние” – ние можем да го направим заедно със съчетани сили.

Никой не може да убеди другия да се промени. Всеки от нас пази в себе си вратата към промяната и тя може да бъде отключена само отвътре. Нито молба, нито спор могат да ни дадат този ключ.

Бъдете търпеливи, самоусъвършенстването е крехко цвете, но няма по- голямо вложение от него. Не се постига лесно, но вие ще усетите ползата и ще видите резултата, които ще ви подкрепят в трудния път на промяната.

Не ценим високо онова, което лесно постигаме. Ценността зависи от усилието. Небесата знаят как да сложат точната цена на нещата.

Между стимула (ситуацията) и реакцията ни има пространство, в което човек има свободата да избира.

Проактивността означава да поемаме инициативата, да осъзнаваме че сме отговорни за нашия собствен живот, че поведението ни е функция от нашите решения, а не от състоянията ни.

Високоефективните хора не винят обстоятелствата и условията за своето поведение защото то е резултат от съзнателния им избор, базиран върху ценности, а не състояния.

Ре- активните хора се ръководят от чувства, от обстоятелства, от заобикалящата ги среда. Про- активните се ръководят от ценности – дълбоко премислени, избрани, въплътени.

Никой не може да ви нарани без ваше съгласие.

Наранява ни не толкова това, което ни се случва, колкото начинът, по който му отговаряме.

Да вземете инициативата не означава да бъдете агресивен и нахален, а да поемете отговорност за реализирането на нещата.

Повечето хора чакат нещо да се случи или някой да им помогне. Но хората, които получават това, което искат са про- активни, те са взели инициативата в свои ръце правейки точно това, което е необходимо да се направи.

Работейки над себе си, вместо да се безпокоим за условията, ние ставаме способни да повлияем и на условията.

Про- активния подход означава промяната да започне отвътре- навън, чрез работа над „съм”, над това, което сме ние.

Променяйки нашия отговор на обкръжаващите ни обстоятелства ние променяме и резултата.

Ако наистина искам да променя дадена ситуация аз мога да започна с това, над което имам контрол – себе си.

Когато направим грешка про- активния подход изисква да я признаем веднага, да я поправим и да се поучим от нея и това превръща неуспехът в успех.

Ефективността не зависи от това кави усилия влагаме, а от това дали тези усилия са насочени в правилната посока.

Вниманието ни трябва да е съсредоточено върху дълготрайните ни отношения и разбирателство с другите, а не върху моментното им държание.

Успешния човек има навик да прави нещата, които неудачниците не обичат да правят.

Трябва да действаме за да използваме възможностите и за да правим така, че това което искаме да се случи.

Вие трябва да решите кои са вашите приоритети и да имате куража – учтиво с усмивка, без извинения, да кажете „не” на останалите.

Често врагът на най- доброто е доброто.

Разочарованието е функция на нашите очаквания, а те много често са отражение от социалното огледало, а не на собствените ни приоритети и ценности.

Ефективното възлагане на работа на другите е може би най- високо продуктивната дейност, която съществува.

Доверието извежда на преден план най- доброто у хората и е най- висока форма на човешка мотивация.

Вътрешните победи предхождат външните. Самодисциплината и самопознанието са в основата на добрите взаимовръзки с околните. Истинското самоуважение идва от овладяната способност за самоконтрол и от истинската независимост.

За да получаваме златни яйца постоянно ние трябва да се грижим за кокошката.

Емоционална банкова сметка – описва колко доверие се е изградило в дадена връзка. Правим депозити в нея и изграждаме резерв за да може да теглим при нужда. Нашите най- постоянни връзки изискват нашите най- постоянни депозити. Изграждането и поправянето на отношения са дългосрочни инвестиции.

Да се опитате наистина да разберете друг човек е от най- важните депозити, които можете да направите и е ключът към всеки друг депозит.

Това, което вие оценявате като депозит, може изобщо да не се възприеме като депозит от другия човек, а дори като теглене, ако не се докосва до интересите и нуждите на другия човек.

За да направите депозит трябва онова, което е важно за другия човек, да бъде толкова важно за вас, колкото е важен и самия човек.

Обръщайте внимание на дребните неща. Малки нелюбезности, малки невежливости, дребни форми на неуважение, всички те представляват големи тегления.

Причината за почти всички недоразумения в една връзка се корени в противоречащи си или неизяснени очаквания относно ролите и целите. Ето защо е толкова важно когато се озовете в нова ситуация да извадите всички очаквания на масата.

Често изпадаме в негативни ситуации допускайки, че нашите очаквания са очевидни, ясно разбрани и споделени от другите хора.

Хората са склонни да прощават грешки предизвикани от ума или от лоша преценка. Но не така лесно прощават грешки на сърцето, лошите намерения, долните мотиви и самооправдаващите се прикрития.

Когато обичаме другите без условия и задръжки, чрез безусловна любов, ние им помагаме да се чувстват спокойни и сигурни, утвърждавайки тяхната стойност, идентичност и цялостност. Помагаме им да открият и достигнат най- доброто в себе си.

Хора, които постоянно поттискат чувствата си, откриват, че това влияе на самооценката им и на отношенията им с другите хора.

Ако човек може смело да изрази чувствата и убежденията си и в същото време да зачита чувствата и убежденията на другите, то този човек е зрял.

Вие получавате само това, което поощрявате. Цветята трябва да се поливат за да растат.

Стреми се първо да разбереш и след това да бъдеш разбран.

Мнозина слушат без да имат намерението да разберат, те слушат с намерението да отговорят.

Задоволените нужди не мотивират. Само незадоволените правят това.

Хората искат да бъдат разбирани. И колкото и време да отделите за това, то ще ви се върне многократно.

В основата на единодействието е да се ценят и уважават разликите, да се гради върху силните страни и да се компенсират слабостите.

„Като се замисля какви последици могат да имат малките неща, започва да ми се струва, че не съществуват малки неща” – Брус Бартън

„Някой ден, незнайно кога, неизбежно ще се сблъскате с голяма съблазън или ще се мъчите да преодолеете голяма мъка. Но истинската битка е тук, сега… сега се решава дали в този ден на непреодолима болка или съблазън вие ще се спънете и паднете или триумфално ще победите. Характер не се изгражда отведнъж, а чрез дълъг, постоянен процес.”

Сигурността означава да знаете, че съществуват Печеля/ Печелиш ситуации, че почти винаги има трета по- добра алтернатива.

Хората се стараят да оправдаят вложената в тях вяра.

„Ако се отнесете с човек така, както е, той ще остане такъв какъвто е. Отнесете ли се към него съобразно онова, което той може или трябва да бъде, той ще стане такъв какъвто може и трябва да бъде.” – Гьоте

Икономическата ви сигурност зависи не от работата а от собствената ви способност да произвеждате.

Истинската промяна се осъществява отвътре- навън. След като посеем семето и търпеливо го подхранваме, ще видим и почувстваме истинския растеж и ще вкусим ароматния плод на хармоничния и ефективен живот.

„Онова, в което постоянстваваме става по- лесно – не че естеството на работатата се е променило, а способността ни да го правим се е увеличила.” – Емерсън

Кажи ми нещо

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s