Писмо до моите деца – от Джейсън Лейстър

Стандартен


Наскоро случайно попаднах на това писмо, докато разглеждах случаен блог, на който попаднах още по- случайно. А може би не беше случайно, може би всъщност имах нужда да прочета нещо точно такова. Хареса ми наистина, беше ми много близко на моменти, и реших да го преведа и постна в блога си. Приятно четене.

Скъпи деца,

отделям време да напиша това до вас днес, макар и години преди да имате шанса, да го прочете. Една от причините да правя това е защото искам да затвърдя някои от нещата, които виждам, че правите и някои от начините, по които се държите, преди да сте ги забравили. Но също така, искам да ви дам един пример за това как животът е едно безкрайно пътуване, което е изпълнено с нюанси на сивото.

Така че, въпреки, че не сте съвсем готови да ме чуете, да говоря за всички предизвикателства в живота ми, надявам се това, което следва, да ви помогне да разберете, че няма човек който да разбира всичко… дори и баща ви.

И това е ОК.

Част I: Кой си ти – Какво искаш

Когато стартирах в бизнеса, ми липсваха някои ключови съставки. Не знаех много за това да бъдеш предприемач (току-що бях напуснал работата си и бях решил да продължа сам. Ако ви науча правилно и решите, че моят възглед е правилен за вас, надявам се, че никога няма да почвате работа, така че това няма да бъде проблем) и ми липсваше увереност в себе си. Но което е по- важно, липсваше ми ясно разбиране за това кой съм аз и какво искам. Не обвинявам за това никого, освен себе си. Предполагам, че това беше до голяма степен моя начин за оцеляване. Начин да избегна сблъсъци и да се застраховам срещу самохвалство. Ако не блестиш прекалено ярко, има малък шанс да изпъкнеш и да приковеш вниманието към себе си. Така че това е мястото, от където искам да започна, с цялата идея за това кои сте и какво искате.

Забавно е, че това дори е проблем за мен на 33, защото точно сега, на вашата възраст, вие сте много, много наясно за това кои сте и какво искате. Пиша ви за да ви кажа, никога да не го забравяйте.

Само едно предупреждение … Докато растете, хората около вас може да реагират на вашата откритост по най-различни начини. За някои, способността ви да бъдете открити и да казвате точно каквото искате, ще ги кара да се чувстват неудобно. Може дори да ядоса някои. Моля, не ги слушайте. Тяхните животи са по начина, по който те самите са, отчасти, защото те не са в състояние ясно да артикулира това, което  искат. Липсата на тази способност създава много страдание в света.

Аз ще направя всичко възможно да ви преведа през това сега, когато разбирам, как работи. Два от ключовете към живеенето на пълноценен живот, са да разбере кои сте и да бъде наясно какво искате. Всичко останало произтича от това.

Част II: Как да станете успешни

Аз си мислех, че за да се превърна в успешен бизнесмен, трябва да заприличам повече на успешните бизнесмени. Така че прочетох много книги за други хора. Четох за Карнеги … Четох за Бил Гейтс … Четох за Феликс Денис … книгите, които прочетох, бяха пълни със стотици страници информация за това „Как да го направиш“ и истории за това как другите са станали успешни. Откъде да знам, че по това време, вървях в посока обратна на успеха. Вместо да се уча как да бъда повече като някой друг, моят фокус е трябвало да бъде да се науча как да стана по-ефективна версия на самия мен. В бизнеса я има тази идея за уникалното предложение за продажба. С две думи, това е, как това, което имате да предложите е различно (и следователно по-добро), от всичко останало на пазара. Да бъдеш себе си … да мислиш по начина, по който мислиш … да правиш нещата по начина, по който ги правиш … твоя собствен поглед върху света … Това е вашето уникално предложение. Това е надстройка. Това са вашите конкурентни предимства.

Но ако те не са добре развити, защото не сте отделили време да ги развивате, тогава тези различия са едва забележими, в най-добрия, и напълно скрити, в най-лошия, случай. Това ще работи срещу вас, защото няма да има очевидна причина за хората и възможностите да се трупат при вас вместо другаде. Вие ще се състезавате със стадото и пътуването ви ще бъде по-трудно, отколкото би трябвало да бъде. Така че, въпреки това, което може да прочетете в книгите, аз ви препоръчвам да се превърнете в инициатори. В крайна сметка, наистина няма друг начин да бъдеш успешен освен като самия себе си. Ти си единственият, който живее животът ти. Значи ти си инициатор незовисимо дали ти харесва или не.

Единственият въпрос е колко ефективен ще бъдеш. Как се измерва успеха? Не мога да ви кажа, тъй като това е решение, което само вие може да направите. За мен успехът означава, да съм по-добра версия на себе си днес, отколкото бях вчера. Може би това ще върши работа и на вас. Може би не. Аз съм може би на много по-различно пътуване, отколкото вие сте, така че ви моля да разберете това за себе си. Просто слушайте … и ще чуете отговора.

Част III: Пари

Ще чуете много истории за парите, докато растете. Някои ще казват, че са добро.

Други ще казват, че са зло. Все пак някои ще казват че са ОК, дотогава докато разполагате с достатъчно … не твърде много.

Ето моят съвет: Те всички лъжат. Парите нямат смисъл. Така че, когато чуете хора да спорят за тях … когато чуете да казват, че е добре да ги имате … когато чуете да казват, че е лошо да ги имате … Моля ви, просто ги игнорирайте  всички.

Те грешат. Парите са енергия. Тя тече към хората, които го разбират. И изтича надалеч от хората, които не го разбират.

Не слушайте историите за парите, просто гледайте какво правят и гледайте как се движат.

Ето фактите:

Докато пиша това, от парите се изисква да правят неща по света. Искате да отиде в Италия и да живеете там в продължение на 6 месеца? Трябват ви пари. Да ви трябват пари не е лошо… Да ви трябват пари не е добро… То просто е. Бъде ОК с това.

Но моята препоръка е да развиете по-дълбоко разбиране за това как парите работят. По този начин можете да ги използвате като средство да живеете живота си, вместо да бъде като повечето хора, които използват техния живот, за да работят за тях. Ако искате да направите много от тях … давайте напред.

Ако искате да съществувате с малки количества от тях, това е ваш избор. Ако имате други планове, преследвайте ги, просто не забравяйте Част I на писмото ми.

Разберете, парите не са зло. Да ги желаеш, не е зло. Да излезеш от пътя си, за да ги получиш, не е зло.

Всичко е история. Историята на някой друг. Единственото нещо, което има значение в живота ти е твоята история. Затова си тук. Ти си тук, за да напишеш своя собствена история.

Част IV: Да знаеш какво отстояваш

За да привлечете към себе си хората, опита и възможностите, които ще направят вашия живот пълен, вие трябва да излъчвате ярка светлина навън към света. Нейното послание не може да бъде смесено, несигурно или неясно. Когато съобщението, което изпращате в света, на базата на това кои сте, какво правите и какво предлагате, е ясно и мощно, ще привлечете всичко онова, което искате. Но за да направите това, вие трябва да знаете какво отстоявате. Разбира се, този списък ще се променя с течение на времето, докато растете, но предчувствието ми е, че няма да се промени много. Само за да ви дам пример за какво говоря, ще ви дам моя списък по-долу. Моля, не позволявайте на никои от тези елементи да си проправят път към вашия списък дума по дума.

Вие имате да правите свой собствен списък. Отново, ако съм свършил моята работа добре, по времето когато четете това, вие вече ще знаете вашия списък, без да сте го мислили много.

Това, което отстоявам

Остоявам това да бъда истински. Това да бъдеш това което си, без значение какво всички казват за него. Всичко друго е да живеете в лъжа. И това ще ви убие от вътре, далеч преди да умрете от вън.

Отстоявам това да се грижа за своите най- добри интереси. Ако реша да помагам на другите, това ще е мой избор. Да помагаш на другите, е подарък който даваш, не нещо, което си принуден да правиш.

Отстоявам силата. Не шумния демонстративен начин на действие, който хората виждат външно, но тихата сила, която съществува отвътре. Това е тази сила, която използвате за да създадете всичко, което искате в живота си.

Отстоявам поемането на 100% отговорност за живота си. Това се отнася за добро, за лошото и за грозното. 100% отговорност означава, че няма изключения.

Отстоявам това да живея живота си, както избера да го живея, при условие, че не стъпвам върху свободата на другите да направят същото.

В крайна сметка, най-добрият съвет, който мога да ви дам, е:

Бъдете верни на този, който сте, и напредвайте стъпка по стъпка. Няма за къде да бързате.

Желая ви много късмет при вашето пътуване,

Татко

Advertisements

Кажи ми нещо

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s