Кое си ти? Морков, яйце или чаша кафе ;)

Стандартен

Да се похваля – вече си имам нова Джаджа, под всички останали в страничното поле 🙂 Секция за вдъхновение с любими мисли и цитати, която ще допълвам от време на време. А докато преглеждах всичките си документи с мъдрости, които имам складирани на компютъра, попаднах и на няколко интересни притчи, разкази и други мъдри историйки. Ще ги споделя и тук, макар че със сигурност ги има и на много други места из интернет. Вчера публикувах Притчата за пеперудата, а днес е ред на историята за:

Моркова, яйцето и чашата кафе…

Една млада жена посетила майка си и й разказала за живота си и трудностите, които трябвало да преодолява всеки ден. За това колко е изморена да се бори с живота. Имала чувството, че в момента, в който един проблем се разреши, идва нов на негово място…

Тогава майка й я завела в кухнята. Напълнила три тенджери с вода и ги сложила на котлона да се стоплят. Водата бързо завряла. В първата майката сложила моркови, във втората яйца, а в третата смляно кафе. 

След десетина минути загасила огъня, отцедила морковите и ги сложи в купа, извадила яйцата и тях сложила в купа, а най-накрая изляла кафето в чаша. После се обърнала се към дъщеря си с въпроса: „Кажи ми дъще, какво видя?“

„Моркови, яйца и кафе“ – бил отговорът на момичето. Тогава майка й и казала да се приближи до морковите. Когато момичето го направила, забелязала, че морковите са меки. След това майк й я помолила да вземе едно от яйцата и да счупи черупката му. Когато момичето го направила то установила, че яйцето е станало твърдо.

Най-накрая майката помолила дъщеря си да опита от кафето. Момичето се усмихнала и с удоволствие опитала от богатия аромат на кафето, а после попитала: „Но, какво всъщност означава това, мамо?“

Тогава майка й обяснила, че всяко от тези три неща е имало различен начин да се изправи пред едно и също нещастие: врящата вода. Отначало морковите били твърди и силни, но врящата вода ги подчинила и ги направила меки и слаби. После яйцата, които в началото били чупливи и тънката им черупка предпазвала течността вътре, след като престояли известно време във врящата вода, станали твърди отвътре. Единствено смлените кафеени зърна останали себе си. След като били подчинени на врящата вода, те я променили.

„Ти от кои си? – попита майката. Когато нещастието тропа на твоята врата как реагираш ти? Какво си ти – морков, яйце или кафеено зърно?“

Дали си морков, който изглежда силен, но става мек и губи своята сила пред болката и нещастието? Или може би си яйце, което има меко сърце, но се променя, когато ситуацията се нажежи? Или си кафеено зърно, което всъщност променя топлата вода – обстоятелството, довело до неговата болка? Когато водата се стопля, то освобождава своя вкус и аромат.

Ако си като кафеното зърно, когато нещата ти изглеждат най-лоши, ти ще станеш най-добрата и ще промениш ситуацията около себе си. Когато времето изглежда най-мрачно, а трудностите са най-големи, дали това не те отвежда на по-друго ниво? 

Можеш ли да имаш достатъчно радост, за да останеш мека, достатъчно препятствия, за да останеш твърда, достатъчно мъка, за да запазиш човешкото у себе си и достатъчно надежда, за да те направи щастлива?

Не е задължително най-щастливите хора да са непременно най-добрите. Това, което правят те, е да извадят най-доброто от себе си, когато животът постави препятствие на пътя им. Най-светлото бъдеще винаги ще е базирано на преодоляното минало. Ти не би могла да вървиш напред в живота, ако не загърбиш раните и неприятностите в миналото.

~~

A Carrot, an Egg and a Cup of Coffee.

Advertisements

Кажи ми нещо

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s